Ikano Bank syventää asiakasymmärrystä videografian ja videohaastattelutyökalun yhdistelmällä 

Videografinen tutkimustoimisto Oy Sailer pilotoi yhdessä Ikano Bankin ja RecRightin kanssa uudenlaista markkinatutkimusmallia, jossa asiakkaiden tutkimushaastattelut toteutettiin videohaastattelutyökalua hyödyntäen. Pilottikokeilun opit olivat erinomaiset. ”Löysimme edullisen ja nopean tavan syvän asiakasymmärryksen saavuttamiseksi. Tällaista ei ole ollut ennen tarjolla”, Oy Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotila iloitsee.

Videografisen tutkimustoimisto Sailerin, Ikano Bankin ja RecRightin pilottitutkimusyhteistyössä on ensimmäistä kertaa hyödynnetty videografisen tutkimuksen toteuttamiseen RecRightin videohaastattelutyökalua.

Tutkimuksessa selvitettiin Ikano Bankin luotottamien IKEAn hei-kortin ottaneiden asiakkaiden ostokäyttäytymistä ja syitä hankkia hei-kortti. Haastateltavilta kysyttiin videolla – johon he vastasivat videolla – ostoksistaan IKEAssa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa, ennen ostoksia ja ostosten jälkeen. Se sisälsi myös unpacking-osion, jossa haastateltavat kuvailivat ja kuvasivat ostoksiaan. Tutkimuksen läpimenoaika oli noin kolme viikkoa.

 

Tutkimusmalli sukeltaa asiakkaiden oikeaan arkeen

Videografiaa hyödyntämällä Ikano Bank sai tutkimuksessa runsain määrin lisäinformaatiota asiakkaistaan ja heidän kodeistaan. Videoille tallentuivat koti, lemmikit ja asennuskaljat, ääninä taustalla kuuluivat lapset ja puolisot, eli kokoelämän kirjo.

Online-pankkina emme tapaa asiakkaitamme kasvotusten, joten tarvitsemme muita keinoja kuunnella asiakkaitamme. Odotuksenamme oli päästä kurkistamaan asiakkaiden arkeen, mutta selfievideoiden autenttisuus yllätti silti”, kertoo Ikano Bankin markkinointijohtaja Anna-Leena Hakuli.

Hakulin mukaan videoraportti sai välittömästi aikaan useita kehitysideoita.

Lyhytkin videopätkä herättää valtavasti tunteita ja luo todella tehokkaasti yhteistä ymmärrystä, jonka pohjalta on luontevaa alkaa kehittää toimintaa. Jos vertaa perinteiseen kirjalliseen tutkimusraporttiin, niin sen tulokset jäävät huomattavasti helpommin ilmaan.”

Haastateltavien avoimuus ja luontevuus itsensä kuvaamisessa yllätti positiivisesti myös Sailerilla, jossa videografista tutkimusta on kehitetty pitkälle.

Selfiekulttuuri on selvästi tehnyt kameralle puhumisen luontevaksi. Kaksin kameran kanssa oleminen näyttäisi olevan haastateltaville jopa paljon luontevampaa kuin haastattelussa oleminen tai vastausten kirjoittaminen. Mielekkyyttä lisää varmasti omalta osaltaan myös se, että vastaukset voidaan nauhoittaa itselle sopivalla hetkellä ja hyvällä fiiliksellä”, kertoo toimitusjohtaja Hannu Uotila.

 

Ennakkoluulottomuus kannatti – syntyi win-win-win-tilanne

”Sailerin tapa käyttää RecRightia on loistava esimerkki siitä, etteivät videohaastattelut rajoitu vain rekrytointiin. Olemme iloisia, että työkalumme on käytössä tällaisessä innovatiivisessa tutkimusprojektissa”, toimitusjohtaja Riku Malkki RecRightilta kiittelee.

Malkki uskoo, että videodialogi yleistyy entisestään ja toivookin yritysten luovan Sailerin tavoin uusia käyttötarkoituksia myös RecRightin videoteknologialle.

Samalla linjalla on myös Sailerin Hannu Uotila:

“Edistyneet teknologiat ovat nykyään kaikkien saatavilla eivätkä vaadi suuria investointeja. Tarvitaan luovuutta teknologioiden yhdistämiseksi siten, että asiakkaat saavat mahdollisimman paljon lisäarvoa. Oli upeaa päästä pilotoimaan uudenlaista videografisen tutkimuksen mallia ennakkoluulottomien kumppaneiden kanssa. Tämä kokeilu mahdollistaa sen win-win-win-tilanteen, jossa kaikki hyötyvät uudesta tavasta tehdä tutkimusta”, Uotila jatkaa.

Author

Paula Salo-Valjakka

Paula Salo-Valjakka

Insight Team Lead
Any questions?

Reach out to us.