Epävarmuus ja ketteryys kulkevat käsi kädessä 

Kuluneet viime vuodet ovat täyttyneet epävarmuuden äänistä – niin taloudessa, terveydessä kuin ympäristön vakaudessa. Itsestäänselvyytenä pidettyjä asioita on suoraan sanottuna romuttunut silmiemme edessä. Miten epävarmuus näkyy työelämässä ja onko se aina huono juttu?

Todellisuus itsessään on epävarmaa. Eihän muusta kuin elämän rajallisuudesta ole takuita. Miksi siis sanoa, että “elämme nyt epävarmoja aikoja” tai puhua epävarmuuden sietämisestä, jos kaikki toimintamme perustuu loppujen lopuksi epävarmuuteen?

Epävarmuus ajaa meitä eteenpäin. Se motivoi ja haastaa kehittymään, otamme sen takia riskejä ja teemme mahdottomista mahdollisia. Se saa meidät myös nöyrtymään kerta toisensa jälkeen, kun kohtaamme haasteita, jopa kriisejä, joita “kukaan” ei osannut ennustaa oikein.

Ketteryys muuttuvassa ympäristössä

Epävarmuuteen on vahvasti sidoksissa ketteryys, joka on keino reagoida muutoksiin. Jos kaikki on itsestäänselvää ja asiat menevät täydellisellä varmuudella niin kuin on tarkoitettu, ei ketteryyttä tarvita mihinkään. Varmuus lisää jäykkyyttä ja sitouttaa helposti yhteen toimintatapaan, vähentäen samalla tarvetta kehittyä. Koska varmuutta mistään ei kuitenkaan käytännössä ole, vääjäämättömien muutosten edessä kannattaa olla varautunut.

Yritykset tarvitsevat ketteriä työntekijöitä. Ketteryys on valtti, jolla yritys peilaa menestymistään. Ketteryyttä tukee luotettava ja innostava työyhteisö, joka myös toimii tukena ja selkänojana vaikeissakin tilanteissa. Tämän takia kommunikaatio ja ymmärrys työnantajan ja työntekijän välillä on tärkeää. Ketterä työntekijä ymmärtää työnantajaansa, tuntee omat vahvuutensa ja lukee ympäristöään valppaasti.

Henkilöstötutkimus osana ketterää kehitystä

Henkilöstötutkimus on tapa, jolla sekä kerätään järjestelmällisesti tietoa ja ideoita työntekijöiltä heidän omaan työhönsä liittyvistä asioista että ylläpidetään aktiivista dialogia työstä juuri tässä meidän yrityksessämme. Hyvä tutkimus lisää dialogia ja luottamusta työnantajan ja työntekijän välillä ja innostaa toimintaan. Mitä ketteryys ja epävarmuuden kanssa eläminen tarkoittaa meidän yrityksessämme? Miten me voisimme olla entistäkin ketterämpiä ja tukea toisiamme epävarmassa todellisuudessa? Missä olemme hyviä, missä meidän pitää vielä kehittyä? Mikä tekee meistä meidät?

Ole yhteydessä, niin suunnitellaan teillekin henkilöstötutkimus, jolla vaalitaan ketteryyttä ja lisätään luottamusta yhteiseen tekemiseen.

Author

Maija Rankinen

Maija Rankinen

Insight Specialist
Any questions?

Reach out to us.