Saksalaisia matkailijoita ymmärtämässä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa

HAASTE

Savonia-ammattikorkeakoulu oli mukana toteuttamassa Pohjois-Savon kehittyvä järvimatkailu -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa pohjoissavolaisten matkailu- ja palveluyritysten yhteistyötä ja muutoskyvykkyyttä sekä edistää kansainvälistä järvimatkailutoimintaa. Samalla tavoitteena oli vahvistaa toimijoiden ymmärrystä vihreästä siirtymästä ja siitä miten kestävän kehityksen teemoista on mahdollista rakentaa uutta liiketoimintaa ja luoda kilpailuetua. Osana hanketta Savonia halusi selvittää saksankielisestä Keski-Euroopasta Järvi-Suomeen saapuvien matkailijoiden ja matkanjärjestäjien tarpeita ja toiveita ja pyysi Sailerin apuun.

RATKAISU

Sailer suunnitteli laadullisen tutkimuskokonaisuuden, jossa selvitettiin saksankielisen Keski-Euroopan matkanjärjestäjien ja matkailijoiden näkemyksiä ja kokemuksia matkailusta Suomessa. Tutkimukseen rekrytoitiin matkailijoita Saksasta sekä matkanjärjestäjiä Saksasta, Sveitsistä ja Itävallasta. Puolistrukturoidut teemahaastattelut toteutettiin etävideoyhteydellä haastateltavien omalla kielellä saksaksi. Haastattelussa käsiteltyjä teemoja olivat mm. mielikuvat ja kokemukset Suomesta, toiveet ja odotukset matkaa kohtaan, ideaali matkan kesto ja matkustusajankohta sekä vastuullinen matkailu ja sen merkitys. Tavoitteena oli videoiden konkreettisten ja autenttisten esimerkkien avulla tukea pohjoissavolaisen matkailualan kestävää ja tulevaisuussuuntautunutta kehittämistä sekä innostaa ja inspiroida Kuopion alueen matkailuyrittäjiä.

"Sailerin videoraporttien avulla saimme saksankieliset matkailijat ja matkanjärjestäjät mukaan järvimatkailun kehittämistyöhön. Yhteistyö Sailerin kanssa oli sujuvaa, helppoa ja innostavaa. Sailerin toteuttajien oma innostus ja mielenkiinto toteutukseen näkyi meille ja teki yhteistyöstä tuloksekasta."
Katariina Moilanen
Projektipäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu

TULOKSET

Kerätty aineisto analysoitiin ja tutkimustulosten perusteella etävideohaastatteluista editoitiin kaksi videoraporttia, molemmista kohderyhmistä omansa. Videoraporttien avulla voitiin helposti jakaa haastateltujen omia kertomuksia siitä, mitä saksankielisten maiden matkailijat ja matkanjärjestäjät odottavat ja toivovat lomamatkaltaan Suomessa. Videolla matkailijat kuvailevat, miten he arvostavat erityisesti Suomen luontoa, rauhaa ja avaruutta. Se, mikä on suomalaiselle ihan tuttua ja tavallista, makkaranpaistoa nuotiolla tai mustikoiden poimimista metsässä, on matkailijalle usein mieleenpainuva ja erilainen elämys.  Matkanjärjestäjien videolla esiin tulee mm. ajatus siitä, että suomalaisten pienten matkailuyrittäjien kannattaisi rohkeasti verkostoitua keskenään, jotta nämä voisivat paremmin vastata matkailijoiden tarpeisiin ja vastata kysyntään. 

MITÄ TAPAHTUI TUTKIMUKSEN JÄLKEEN?

Tutkimuksen materiaaleja on jaettu  alueen kehittäjäorganisaatioiden ja muiden matkailuhankkeiden käyttöön ja hyödynnettäväksi näiden omassa kehittämistyössä. Videoraporteilla matkailijoiden ja matkanjärjestäjien esittämät odotukset ja toiveet ovat antaneet pohjoissavolaisille matkailuyrittäjille konkreettisia ideoita liiketoiminnan ja uusien palveluiden kehittämiseksi.Savonia-ammattikorkeakoulu on hyödyntänyt tutkimuksen tuloksia ja videoraportteja mm. järjestämissään työpajoissa, joissa on ideoitu pitkäjänteisiä kehittämistoimenpiteitä pohjoissavolaisen järvimatkailun edistämiseksi, sen tunnettuuden lisäämiseksi ja kestävän matkailun vahvistamiseksi.  

Lue lisää tutkimuksesta Savonian verkkosivuilta.