5 vinkkiä onnistuneen työpajan vetämiseen

Fasilitointi on taitolaji, jossa kehittyy vain tekemällä. Työpajan onnistumisen kannalta ratkaisevaa on kuitenkin huolellinen suunnittelu. Vaikka työpajat harvoin etenevät täysin suunnitelmien mukaan, hyvin laadittu suunnitelma toimii loistavana pohjana.

1. Tee työpajasta mukaansatempaava

Uskon, että tärkein elementti onnistuneessa työpajassa on se että työpaja on kiinnostava. Vaikka työpajan voi tuntua intensiiviseltä, on tärkeää pitää työpaja mielenkiintoisena ja kaukana tylsyydestä. Tylsyys tappaa luovuuden. Käytä tulosteita, valkotauluja, Miroa tai Muralia ja tee sisällöstä kiinnostavaa! Kukaan ei halua istua ”työpajassa”, joka tuntuu kuuden tunnin kokoukselta.

2. PIDÄ TAUKOJA

On tärkeää pitää taukoja työpajoissa, jotta aivot saavat hengähtää. Jatkuva intensiivinen ajattelu voi turruttaa aivot, joten muista suunnitella säännölliset tauot, jotta osallistujat pysyvät virkeinä.

3. Pieni leikinlasku auttaa paljon

Ihmiset osallistuvat innokkaammin ja antavat parastaan, jos heillä on hauskaa. Mitä vähemmän työpajan “työ” osuutta huomaa osallistujana, sitä parempi. Hauskanpito edistää myös psykologista turvallisuutta, joka rohkaisee osallistujia jakamaan ideoitaan ilman pelkoa siitä että heitä arvostellaan.

4. Hallitse aikaa ja ota ohjat

Työpajoissa on helppo innostua ja aika kuluu nopeasti, joten käytä aina ajastimia ajan seuraamiseen ja varaa aina hieman enemmän aikaa kuin arvioit tarvitsevasi. Pidä osallistujat aikataulussa ja ohjaa heitä eteenpäin jos tehtävät ja puheenvuorot venyvät.

5. Kysy kysymyksiä ja anna osallistujien jakaa mielipiteitään avoimesti

”Miksi” voi usein johtaa arvokkaisiin oivalluksiin. Vaikka idea ei ehkä vaikuta sinusta lupaavalta, pyydä osallistujia selittämään ajatuksen taustaa. ”Ei ole tyhmiä ideoita” -asenne kantaa pitkälle. Ideoiden jakaminen tuo esiin näkemyksiä, joita muut ovat saattaneet sivuuttaa, ja nämä oivallukset voivat johtaa uusiin ja parempiin ideoihin.

Kirjoittaja

Kysymyksiä?

Ota meihin yhteyttä.