Tämän kysymyksen olemme kuulleet usein ja vastauksemme on jotakuinkin seuraava: ”Kyllä puhuu ja pitkälti yli 2000 onlinevideohaastattelukokemuksen pohjalta voimme sanoa, että mielellään puhuukin.” Kokemuksemme mukaan yli 80% tavoitetusta kohderyhmästä suostuu haastateltavaksemme. Jos he eivät suostu, niin syy ei suinkaan ole videossa, vaan ajan tai kiinnostuksen puutteessa. Heidän, jotka kieltäytyvät haastatteluista videon vuoksi osuus kaikista on selvästi alle 1%. Näistäkin suurin osa johtuu teknisistä haasteista.
Toki tutkimuksen aihe vaikuttaa ihmisten valmiuteen puhua teemasta avoimesti. Uskon, että harvassa ovat ihmiset, jotka ovat valmiita puhumaan esimiehensä kehityskohteista videolla, joka näytetään myöhemmin johdolle. Tärkeää haastattelussa sen aiheista tai kanavista huolimatta on rakentaa luotettava, arvostava ja kunnioittava ilmapiiri. Tässä olemme huippuja. Tästä olemme saaneet myös paljon upeaa palautetta niin asiakas- kuin henkilöstötutkimuksissakin.
Korona teki maailmasta videotapaamisten globaalin kokoushuoneen. Kukaan ei enää ihmettele videohaastattelua asiakastutkimuksissa, vaan pitää sitä usein itsestäänselvyytenä. Tilanne on sama niin rakennusteollisuudessa, pankkialalla kuin kiinteistön huoltopalveluissa. Jos videohaastattelu ei onnistu tai siihen ei haluta osallistua, on tärkeintä luoda haastateltavalle silti mahdollisuus kertoa omista näkemyksistään. Tämän toteutamme puhelinhaastatteluna tai videohaastatteluna ilman kuvaa. Tätä haastattelua käytetään luonnollisesti osana koko aineistoa ja on tärkeä asiakkaan kuunteluprosessia.
Yksikään asiakastutkimusprojektimme ei ole kaatunut siihen, että kukaan ei suostu haastateltavaksemme videolle tai ilman. Eikä tule kaatumaan tulevaisuudessakaan.